tisdag 16 december 2008

Husmoderns julbordsfavoriter

Kinna har utmanat mig på julbordsfavoriter, och jag har rätt svårt att vara av med nästan allt på mitt julbord, sill och ostar struntar jag dock blankt i. Här kommer det jag absolut inte kan vara utan.

Kål
Långkål, rödkål och brysselkål, och här är Långkålen absolut viktigast. Vi skippar däremot brunkålen. På den perfekta skinktuggan finns, förutom skinka; rödbetssallad(2 sorter, en med majonnäsbas och en med purjolök och kaffegrädde), stark senap, kokt potatis SAMT de tre kålsorterna. Det är en liten utmaning att få till allt på en och samma gaffel.
Mitt recept på Långkål är sprunget ur Anna Bergenströms, såklart, men jag använder lite mer sirap.

Kroppkakor
Mammas släkt har i många generationer haft kroppkakor på sitt julbord. Det har vi också, fullproppade med kryddpeppar, fläsk och lök. De är inte riktigt kroppkakor i den traditionella meningen, utan mycket tunnare i potatishöljet och framförallt så steker vi dem runtom och på sidorna. Och absolut ingen lingonsylt till.

Gubbröra eller Sillgratäng
Sillgratängen är krämigare och mycket finare i smaken än Jansson. Om vi gör en Jansson är det mycket viktigt med tändsticksskuren potatis! Och Gubbröran kan inte serveras till något annat än hembakat knäckebröd.

Sen har jag två favoriter på gottebordet:

Mandelmassestubbe
Det är mandelmassa och konjak och grön karamellfärg (sån där härlig med en massa E-ämnen i sig..) och en halv-en äggvita. På hälles finaste mörka Valrhonan, ett tjockt lager.
Både snygg och god!

Och så kan jag inte riktigt vara utan Fatzers marmeladkulor. Jag minns dock att de var godare på... 80-talet? då de inte var så sockriga. Det börjar bli ett problem att få tag på dessa i Stockholm, men Vi på t-baneplanet i Östermalmstorgs tunnelbana har haft dem senaste åren.



Och så har vi kalkonen som tradition på annandagen som inte på något sätt får ruckas på...

torsdag 11 december 2008

Saffrans- och kardemummabullar med mandelmassa

Jag tycker faktiskt att vanliga saffransbullar kan vara lite halvtrista. Vi brukar alltid pigga upp dem med en hel del mandelmassa som är lätt att rulla in i degen, men i år blev det smör och kardemummafyllning också. Mycket roligare! 350 gram smör är inte så mycket för nästan 60 bullar. Gör halva satsen istället för att bli avskräckt.

50-60 stora bullar :
75 gram jäst för söta degar
3 kuvert saffran
250 g smör
1 msk vodka
9 dl mellanmjölk
3 dl socker
1 ägg
ca 30 dl vetemjöl
Lägg saffran i sprit och låt det dra en stund.
Smula jäst i bunke.
Värm smör och häll i mjölk. Värm till 37 grader.
Häll över jästen och låt det hela lösas upp. Häll i 3/4 tsk salt, saffran och socker. Tillsätt ägget.
Tillsätt det mesta av mjölet och knåda ordentligt. Jäs 1 timme.

Fyllning:
350 gram smör
4 msk vaniljsocker
2 dl socker
3 tsk kardemummakärnor, mortlade.
250 g mandelmassa

Kavla ut degen i stora plattor, bred på kardemummasmöret. Riv mandelmassan. Vik sjoken dubbla och klipp remsor. Tvinna dem och lägg i muffinsformar på ett bakplåtspapper.
Låt jäsa i 20-30 min.
Grädda 10-12 min i 225 grader. Och helst inte i en gasugn..

The "before pic"...

Födelsedagspresenter



Titta vilka fina saker jag har fått! Här skall genast ordnas med champagnefest! Kristallglasen är Orrefors och ishinken ska vara från 40-talet tror jag.

onsdag 26 november 2008

Meny Jul

Illustration: Mrs Murphy

Idag har jag gått omkring och varit som en liten pösmunk på jobbet! Min skiva Meny Jul, med godbitar från radioprogrammet Meny, har anlänt! Det är 18 spår med eminenta kockar som lagat julmat i programmet, och en liten receptbok som medföljer, så att man ska kunna lyssna på experterna och laga maten själv. Det är allt från modernt julcoctailparty med Linnea Johansson till Dopp i grytan med Niklas Ekstedt, pralintillverkning med Jan Hedh, Jansson med Mannerström och en mängd fina recept av nestorn Karin Fransson.

Jag har diggat Meny länge, länge och julfanatiker är mitt förnamn, så det har varit superskoj att få göra den här skivan. Det går att beställa den från SR.

måndag 24 november 2008

Comfort food

Jag vet att ingen mat i hela världen kan trösta K. Tänk så futtigt allt kan verka ibland. Om jag kunde göra något endaste litet som kunde trösta så skulle jag göra den lenaste citronrisotton som går att uppbringa.

1 stor lök och ev lite vitlök
(ev en finhackad fänkål eller morot)
1,5 dl arborio/avorioris
kraftig kycklingbuljong
1 dl vitt vin (eller sherry)
2 äggulor
1 dl grädde av valfri sort eller mascarpone
1 citron, saft och rivet skal

Hacka lök och eventuellt en fänkål eller morot, fräs i olja/och eller smör.

Tillsätt riset och allt vinet tillsammans med buljongen lite i taget under omrörning. Det brukar ta ca 15-20 minuter.

Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt citronsaften och citronskalet i gräddblandningen precis innan riset är klart. Dra riset bort från värmen och tillsätt grädd/citronblandningen. Låt svälla ett par minuter.

Den är god som den är, men har du en färsk knippe timjan till och en soya- och honungsmarinerad fläskstek/fläskfilé och varma tomater så blir det ännu bättre.

fredag 21 november 2008

Grill


Häromdagen var vi på Grill. Inte för att fira, bara för att njuta. Jag har varit där två gånger tidigare, en jobbkväll och så firade vi pappa som fyllde år för något år sedan, det vill säga före branden. Herrejisses vilket ställe det har blivit! Jag blev helt tagen av den nya inredningen som går i olika teman, en budoir-del i svart och rött, en ski-lodge, en asiatisk avdelning och så vidare. Fantastiskt! Nästa gång tänker jag kräva budoiren.

Även maten är uppdelat i sektioner; Amerika, Asien, Medelhav och Orienten. Själv tog jag Grill Plate med olika variationer av träkolsgrillat kött, pommes och en liten samling såser till detta. Detta för att systeryster och svåger tog den förra gången och kalven då var helt makalös, tyckte jag när jag fick smaka. Till detta en Zinfandel Lodi 2005 som jag dagen efter kastade mig på telefon för att beställa från systemet (159 kr).
Sällskapet var också mycket nöjd med sin gödkalv.
Till dessert blev det en körsbärsclaufotis med mandel och kaffeglass eftersom en av de bästa efterrätterna jag någonsin ätit var just en mandelmassekaka med spritindränkta körsbär i ett flygplan(skratta ni!).

Det kommer inte att dröja lika länge till nästa besök. Någon som vill liva upp en tråkig juanuarimånad, kanske?


tisdag 18 november 2008

Julgryta



En riktigt mustig gryta med tomatbas som har en massa kryddiga dofter och smaker.

Du behöver:

900 g kycklingfilé eller lår, om du föredrar det.
1 stor lök
3-4 vitlöksklyftor
1 chili
2 kanelstänger
1- 1 1/2 tsk garam masala
7-10 kardemummakapslar
1 liten bit ingefära
lite olja att steka i
1 burk hela Mutti-tomater
1 msk tomatpuré
4-5 dl buljong
1/2 dl rött vin
salt och peppar
1 dl röda linser

Hacka lök, ingefära, chili. Stek i oljan tillsammans med kycklingfiléerna några minuter. Krossa gärna kardemummakapslarna lite med knivskaftet. Lägg i kryddorna och gojsa runt någon minut. När kycklingen är brynt ordentligt runt om, häll i buljongen, de hela tomaterna, tomatpurén och vinet. Låt koka ca 20 minuter. Häll i linserna och låt koka 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Servera med grekisk yoghurt och valfritt ris. Själv är jag barnsligt förtjust i mango chutney och har gärna det till...

100e inlägget: Plommon i konjak


För ett par dagar sen la jag in plommon i konjak till julen. Förra gången jag gjorde det blev det ett verkligt fantastiskt resultat, så jag har höga förhoppningar även om plommonen denna gång inte är hemmaodlade. Enkelt är det också! Det enda som är lite pilligt är att skala de små liven.
Gör såhär:

Skålla 1 kg plommon. Använd en stor kastrull och riktigt kokande vatten innan du ploppar ner dem. Låt de koka någon minut i alla fall, om det är köpe-plommon med tjockare skal.

Koka 3 dl socker med 5 dl vatten till en sockerlag. Det tar 10-15 minuter.

Lägg i plommonen försiktigt och låt dessa koka med någon minut. Ta kastrullen av värmen och häll i en dryg deciliter konjak.

Häll upp i väl rengjorda burkar (ni vet, ugnen, 140 grader).

De är klara efter ett par veckor men håller betydligt längre än så om du har varit noga med rengöringen av burkarna.
Servera med lättvispad grädde eller med ett choklad-tillbehör. Eller varför inte i mandelmusslan, kanske!

Det här är inte mitt eget recept, men jag har ingen aning om varifrån det kommer, som Lisa säger, stöld är bästa inspiration! Jag vet också att Kinna har ett plommon-i-konjak-recept , för vad jag antar är för en lite mindre mängd plommon.

söndag 16 november 2008

Barbesök- El Diablo

C och jag testade gulddraken-nominerade El Diablo i helgen. Främst eftersom jag är på nästan fanatisk jakt efter ett ställe där man kan få en frozen Margarita i staden Stockholm, utan att behöva gå till TGI Friday´s.
Vi droppade in vid fem-tiden och var nästan först på plats, men det dröjde inte många minuter tills stället, inklusive restaurangen, var fullt.
Vi beställde våra drinkar och C blev väldigt nöjd med sin, trots att hon inte tog en tequila-baserad sådan (varför???). Margaritan var väldigt fin, även om den som inte var frozen var ett snäpp vassare (jo, det slank ner några stycken).
De supertrevliga killarna i baren övertalade oss att testa nachos med dip. Dippen bestod av en färskost, rostad vitlök samt honung och var helt superb till de vanliga nachochipsen. Här skall experimenteras!
Om baren är så bra, undrar då vad restaurangen kan erbjuda...

tisdag 11 november 2008

Berit


I mina våtaste drömmar drömmer jag att Berit Paulsson ska ta över mat-sidan på DN. Berit har ju, förutom en massa uppdrag för tidningar och annat, tidigare gjort Arlas receptbroschyrer. Jag har sparat nästan alla sen i slutet av 90-talet, men sen något år tillbaka eller så, så tycker jag att det mest är deras färdiga såser och produkter som saluförs. Och det är ju synd. Back to the Berit days! Säger jag utan att veta om hon har kvar uppdraget eller inte.

Här kommer en skiss på en smaskig vardagsrätt från en kokbok som Berit gjort med Fredrik Eriksson, Mer smak på vardagsmaten.

Ansjovistorsk

4 port

Ekologisk torsk eller annan vit fisk
1 liten ansjovisburk
Ströbröd
Salt & vitpeppar
ca 3-4 stora tomater
1 knippe dill
Grädde av valfri sort

Potatis

Hacka ansjovisen och vänd fisken i den. Salta och peppra om du vill. Vänd fisken i ströbrödet och stek i smör på medelvärme, ca 3 min på varje sida.

Hacka tomater, häll på grädden, tomaterna och dillen. Gillar du ansjovissmaken kan du ta med lite av spadet. Låt koka upp, så att fisken är gräddig på ena sidan, och knaprig på ovansidan.

Servera med nykokt potatis (fast, såklart!)

tisdag 27 maj 2008

Väldigt nyfiken på..

nya Råsocker Flor. Rättvisemärkt och allt. Det känns som den kan ersätta det mesta i flor-väg.

tisdag 6 maj 2008

Rosmarinoliver



Till Valborgsbuffén försökte jag kopiera restaurang Elverkets fantastiskt goda rosmarinoliver. Det lyckades faktiskt riktigt bra, en hel kalamataburk gick åt på fyra personer.

Blanda lika delar fin balsamvinäger och flytande honung (ja, den får gärna vara fin också) och ha i en lämplig mängd torkad rosmarin. Jag tog 1/2 dl var av vinägern och honungen och ca 1 1/2 tesked rosmarin. Låt marinera i ungefär ett dygn.

Brunchguiden...

är uppdaterad med Långholmens Wärdshus.

fredag 25 april 2008

Cowboymat


Som ni vet gillar en sann husmoder svunna tider. Och som ni också säkert vet så gillar den här husmodern cowboys, cowgirls och cowfood. Helst i kombination. Svunna tider och cowboys, alltså.
Anyway, fick tips av en vän att kolla in the Pioneer Woman Cooks. En blogg om en kvinna som flyttat ut på prärien tillsammans med sin man. Det är väldigt amerikanska recept och med en förskräcklig massa bilder till, så att man förstår exakt vad som ska göras.
Själv gick jag direkt på the Man Pleasin' Recipes.

söndag 20 april 2008

Morotspytt med chutney och fläsk


till 1 person:
3 morötter
1 babyzucchini
ca 1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
en knippe färsk timjan
1 msk chutney (helst Sharwood's)
1 msk matlagningsyoghurt

2 små/ 1 stor fläskkotlett

Skär morötterna och zucchinin i små, små kuber. Börja steka morötterna i lika delar smör/olivolja. Lägg i zucchinin efter nån minut och häll på spiskummin. Salta och vitpeppra.
Pressa i vitlöksklyftan alldeles på slutet, och toppa sen med massor av färsk timjan.

Stek fläskkotletterna. Salt + vitpeppar.
Blanda ihop chutneyn och matlagningsyoghurten till en liten kräm. Jag gjorde också stuvad spetskål, som blev riktigt gott till men kanske lite kaka på kaka med krämen.


torsdag 17 april 2008

Kräftstjärtar vs disktrasa

Läste Karin Ahlborg i dagens Aftonblad om de smaklösa räkorna i lake. Men varför i herrans namn nämner hon inte de lika hemska kräftstjärtarna i lake som alla recept innehåller? De smakar bara surt. Köp frysta kräftstjärtar för bövelen!

tisdag 15 april 2008

Två tillställningar som förtjänar ett inlägg

För ett par månader sedan fick jag ett presentkort på Terreno Vinotek av en snäll närstående. Jag vet inte varför 500 spänn i alkoholkonsumtion har blivit liggandes, gissningsvis för att vinoteket ligger på Scheelegatan, alltså inte Söder. Vi kom dit och supertrevlig personal mötte oss och förklarade att det var bara att sticka in presentkortet i en automat och välja vilket vin vi ville prova. Vinerna kostade 15-45 kr provglaset om 4 cl. Vi fick efter en liten stund ett bord och beställde in chokladmousse till portvinsprovningen. Det var den bästa chokladmousse jag ätit på väldigt länge. På det hela taget en fantastiskt angenäm kväll och väldigt opretentiöst.

På lördagen begav C och jag oss till Nordiska Museets Tedans. Utlovat var scones, te, och dans till The Cali Quartet till det facila priset av 60 kr, dvs den vanliga inträdessumman. Dock var sconesen slut efter en kvart (hur svårt kan det vara att slänga ihop lite mer scones om man märker att de tar slut efter 15 minuter??) och det visade sig att man fick betala för extra för fikat. Vi ångrade lite att vi inte hängde på låset, för vilken trevlig grej det var! Husmodern kände sig hemma i 30-tals-företeelsen och sjöng med i Cali Quartets Cole Porter-sånger. Nästa tillfälle för den som är sugen är lördagen den 26e april.

onsdag 2 april 2008

Mat från Texas

En shake på Hut's

Jo, jag har varit i Austin, Texas för fjärde året i rad. Austin är en fantastisk mat-stad med det mexikanska köket som dominerar stort. Det finns en Eat Out för Austin som är minst lika tjock som bibeln. Minst! Om det är nån som är på väg till kanske den bästa staden ever, hör av er så ska ni få tips. Här kommer lite bilder.

Iron Cactus, en av de bästa Margarita-ställena i stan. Du kan välja på över 80 tequila-sorter!(Att jämföra med El Diablo i Stockholm som har 33 sorter och Nordens bredaste sortiment.)
Man vill aldrig, aldrig äta vanliga pommes utan skal efter att ha varit i Texas!


Mexikanskt! Notera den rinnande obligatoriska bönröran. Jag stoppade in en hel chili i munnen, vilket jag djupt fick ångra. Å andra sidan fick jag dricka två margarita för att döva de små smaklökarna i sann Gitto-stylee. Inte så tokigt.

Det gäller att träffa på rätt hemma-grillare! Brian brassade ribs på utegrillen. I Texas serveras BBQ med inlagda pickles, saltgurka, bönröra och potatissallad (alltid med skalet på) och ibland med sås.

Oavsett vad du beställer när du går på mexikansk restaurang får du alltid hembakade, varma majschips och salsor och röror innan maten. Det här är apetizers före min lunch...

torsdag 27 mars 2008

Hurra för Husmodern!

Husmodern håller i hatten(pillerburken) och kan knappt dölja extasen! Idol-Lisa har för första gången länkat hit! Lunchlådan med kikärtsgryta känns som ett minne blott och en storslagen Combo-lunch borde utökas med ett glas vin för att fira.

Om någon har undrat så har jag varit på resande fot och snart kommer en recap.

måndag 3 mars 2008

tisdag 26 februari 2008

Hög tid för high tea


Det är några veckor kvar på vintersäsongen och Jens Linder skrev om afternoon tea i helgen och Matälskaren har tagit upp tråden och tipsar om recept. Mitt bidrag blir Anna Bergenströms scones (tääänk om den kvinnan kunde ha en blogg!).



Anna Bergenström är lite av en idol för mig. Även om jag tycker att hon i senaste "Under Valnötsträdet" har lånat ganska mycket av sig själv, så älskar jag hennes skissartade recept. Och några riktiga guldkorn finns där också! Jag har länge funderat över var jag kan hitta ett lite vettigare recept, så kan det bli fler sconestillfällen! Anna har gjort en grym insats med det här receptet!

6 ½ - 7 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl tjock grekisk yoghurt (eller mellangrädde)
1 dl vatten
Värm ugnen till 250. Blanda de torra ingredienserna, klicka i yoghurt samt vatten och arbeta snabbt ihop en deg. Forma degen på mjölat bakbord till 4-5 kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skåra med slö kniv.Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Servera nygräddade, såklart!



Jag delar med mig av två bilder, den översta från Afternoon Tea på Dalagatan och den under från Afternoon tea på Cadierbaren, Grand Hotel. Scones, snittar och bakverk.


fredag 22 februari 2008

Flashbacks, anyone?



På den tiden godiset kostade 50 öre styck och man köpte det i kiosk. Det glada 80-talet, mina damer och herrar! Nästan lika bra som 50-talet.

För er som undrar var man kan få tag på en sådan raritet idag så kan man antingen muta undertecknad något alldeles förskräckligt eller kika in i fina gamla godisaffärer eller nostalgibodar. Senast såg jag en lycklig unge utanför en konfektaffär på Fredrikshovsgatan, här i Stockholm..

tisdag 19 februari 2008

Kort samtal

Mamma: - Vet du vad jag läste igår!?
Jag: -Nej.
Mamma: - Jo, jag läste om Mat-Niklas..
Jag (tänker: aaah, just det, han är singel.., DN, var det väl?)
Mamma: -Han är singel!
Jag: -Mmmm.
Mamma: -Det vore väl något för dig!
Jag: -Visst mamma. I fix. Imorgon.

tisdag 12 februari 2008

Min bourguignon


Det är fortfarande ett par veckor kvar på vintern och grytornas tid! När Andreas skrev ner sitt Boeuf Bourguignon-recept fick han en massa kommentarer om vad som är rätt eller fel. Såhär gör jag min. (Den blir skitgod)


900 gram fransyska eller högrev
1 hel flaska vin (möjligtvis minus ett litet, litet glas att förtära under tillagningen)
1 halv lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk koncentrerad köttfond + 1 dl vatten
1 liten knippa timjan
2 lagerblad
2 morötter (skalade och delade i tre delar)
charlottenlökar efter smak, ca 10 st
1 pkt ekologisk bacon (eller gärna sidfläsk, men detär helt ok med bacon, om det är en bra sort!)
champinioner efter smak (jag gillar pyttesmå burkchampinjoner, tro det eller ej..)
1 klick smör, lite olivolja och 2 msk mjöl


Värm smöret och oljan till hett, hett. Bryn köttet som skurits i 2 x 2 cm kuber tillsammans med den halva, hackade löken och vitlöken. Salta och peppra (vitpeppar!) Pudra på mjölet och gojsa runt.

Häll i nästan allt vinet, fonden och kryddorna: timjan, lagerblad och morötterna.
Låt koka i ca 2 timmar. Fyll på med lite vin till och rör om då och då. (Vatten har inte att göra i en bourguignon, tycker jag)

Stek bacon/sidfläsk i kuber i en stekpanna tillsammans med hela, skalade charlottenlökar. Stek några minuter tillsammans med champinjonerna. Häll i grytan och fortsätt koka ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar.

Servera med ett gott mos, eller tagliatelle.

En vanlig måndagskväll...


...förgylldes med ett spontanbesök på Kungsholmen. Ja, vi ringde en halvtimme innan för att försäkra oss om att få bord. Det fick vi!

Jag åt en Mixgrill med mojo rojo som var utmärkt. Fina frites med skalet på, men ganska ospännande grönsaker på spett. Min vän åt en kanelstinn Kubansk burrito med väldigt syrliga tillbehör, jag förstod inte riktigt vitsen med att dränka alla tillbehören i citron, om jag ska vara ärlig. Till och med bönröran var sur.
Till efterrätt drog jag också vinstlotten med en Vaniljglass med äppeltarte, då min vän tog en Körsbärsorbet med tiramisu. Tiramisun var helt utan amaretto, vilket jag anser är ett brott mot allmän anständighet i krogvärlden. Hade vi suttit på en turistrestaurang i Gamla stan hade det kanske varit förväntat och förlåtet, men inte på Kungsholmen. Tur att min vaniljgalss var helt ljuvlig!



fredag 8 februari 2008

Semlorna på Dello Sport, igen.

Jag kommer på mig själv varje februari med att jobba hemma något fler dagar än årets andra månader, för jag är granne med bästa semmel-stället i stan och det gäller att maxa semmel-tillfällena! Ni kanske tycker att jag är tjatig, men jag tycker inte att det är mer än rättvist att ge reklam åt en så bra och prisvärd produkt.

tisdag 5 februari 2008

Rosépepparlax med quinoa och granatäppelsallad


Experimenterade lite med granatäpple, det ska ju vara så himla nyttigt. Fräscht och gott blev det!

Lax
Rosepeppar
Quinoa

Sallad:
haricots verts efter behag
1 pkt babyspenat
kärnor från 1 granatäpple
2 msk soltorkade tomater
1/2 rödlök
1 avocado
olivolja
salt
svartpeppar

Kräm:
yoghurt (tjock!)
vitlök
pressad citron
svartpeppar
salt

Koka quinoan. Lägg i haricots vertsen sista minuterna om de är frysta.

Pressa vitlöken i yoghurten. Blanda ihop resten av ingredienserna till krämen. Ställ kallt.

Krossa rosépepparen i en mortel och vänd laxen i pepparn.
Blanda ihop salladen, klyfta rödlöken och avocadon.
Stek laxen.
Servera varm lax och quinoa till den kalla eller varma salladen tillsammans med citron- och vitlökskrämen.

fredag 1 februari 2008

Back on track?

Lååångt uppehåll, jag vet! (tack för söta mail och uppmuntrande tillrop!). Jag har rest en massa och funderat på 1. Hur jag ska få mer Jane Austen i mitt liv. 2. Hur jag ska få in fler mr Darcys i mina vänners liv. 3. Räknat kokböcker och rensat mattidningar (65 resp nere i 128).
Fler recept snart, men tills dess en länk till ett mycket trevligt recept med pilgrimsmusslor som jag gjorde på nyår. Beurre blancsåsen är i tjockaste laget och mår inte dåligt av lite matlagningsgrädde som komplement till vispgrädden.