onsdag 23 maj 2007

Tema lax: Retrolax

I helgen gjorde vi vår retrolax, som alltid om våren. Den är synonym med vår för mig, och så blir det så bra rester, perfekta för en lunchsallad..

Inkokt lax
1 lax på 2 1/2 kg
2 tsk salt
Lag:
2 1/2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
1 skivad gul lök
rikligt med dillstjälkar
3 dl torrt, vitt vin

Garnering:
3-4 hårdkokta ägg
dill
citronklyftor
små ärtor

Skölj laxen och ta bor gälar och ev huvud.
Gnid in laxen inuti med saltet.
Blanda alla ingredienserna utom vinet till lagen. Låt koka 5-6 min med lock.
Lägg laxen i en långpanna och häll på lagen och vinet. Täck långpannan med folie och sätt in i 225 grader. Beräkna koktiden till ca 40 min.
När laxen svalnat, dra av skinnet och lägg på uppläggningsfat. Om den inte ska serveras genast, kyl. Serveras med garnering, färskpotatis och Skarpsås.

Skarpsås
2 hårdkokta äggulor
2 råa äggulor
1 msk svensk, söt senap
2 tsk socker
1 1/2 - 2 tsk ättiksprit
3 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
Mosa de kokta gulorna med de råa, rör ihop med senap och sockret. Vispa grädden till lätt skum. Blanda med äggsmeten. Smaka av med ättikan, det kan behövas mer! salt och peppar.

1 kommentar:

Anna-Eva sa...

Gud så sugen jag blev :)