måndag 14 maj 2007

Möhippa för K

Roligt var det! Och skönt. Vi var inte alls så elaka, utan ägnade oss mest åt spa-behandlingar. Och jag hade fått äran att göra all mat.


Först bjöd H på en fin drink, hon hade gjort en sirap på granatäppelsaft och socker som hälldes i botten av champagneglas och toppades med Prosecco. Såhär snyggt blev det!


Plocket bestod av:
Risonisallad
Bönsallad
Röror
Ajvarsås
Kapris
Oliver
Vinbladsdolmar
Kronärtskocksallad
Kyckling i söt och stark sås
Bröd och ost


Risonisalladen hade en dressing som bestod av olivolja, en massa pressad citronsaft(ungefär lika mycket som oljan), vitvinsvinäger, lite fransk senap, salt & vitpeppar och färsk basilika. Förutom risonin hade jag i pinjenötter, oliver och några coctailtomater för färgens skull.


Bönsalladen bestod av lika delar kikärter, svarta bönor och kidneybönor. Dressingen var gjord på balsamvinäger, olivolja, örtsalt och färsk timjan. I salladen hade jag också ugnsrostad paprika (gul och röd), rödlök, soltorkade tomater och cashewnötter. En hit med lite knapriga nötter i den blandningen!


Kronärtskockorna marinerade jag i ett dygn i en olivoljebaserad dressing med massor av skivad vitlök och chili.


Till kycklingen använde jag ett recept från Tapas- små svenska munsbitar, något modifierat. Jag stekte kycklingen i munsbitar och pudrade på lite mjöl för att få en skorpig yta. Efteråt hällde jag på en marinad av honung, fransk senap och kinesisk soya. Jag är så dålig på att följa recept, men proportionerna var ungefär en halv deciliter (kanske lite mer) honung, några matskedar fransk senap ( jag gillar Maille bäst!) och ett par matskedar soya. Det hela blev mycket bra!



Som avslutning blev det en riktigt kladdig chokladdröm, Danske kockens franska chokladkaka från Sannas kafferep. Jag litar alltid på cholkadrecept som har lite salt i sig. Tidigare har jag misslyckats med Death by chocolate och de där chokladmandelmuffinsen som numera är kändisar i matbloggvärlden (eller så tyckte jag bara inte att de var nåt speciellt med dem, jag vet inte) trots att jag anser mig vara en ganska hyfsad bagare. Den här blev i alla fall fantastiskt fin! Här kommer ett exakt recept (så behöver ni inte vara oroliga).
Jag gräddade min i 36 minuter och det blev alldeles perfekt reultat. Den är då alldeles skvalpig när man tar ut den. Därför måste den stå och vila ett bra tag, framme eller i kylen.

Danske kockens franska chokladkaka
8-10 bitar:

2dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
275 gr mörk choklad
125 gr smör
6 medelstora ägg
5 dl socker
1 1/2 dl creme fraiche, ej lättvarianten!

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form med löstagbar botten.
Blanda mjöl, kakao bakpulver och salt.
Smält chokladen tillsammans med smöret i ett vattenbad.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt och vänd ner chokladblandningen. Rör försiktigt ner mjölblandningen och sist creme fraichen. Häll i formen och grädda i ca 35-40 min om formen är 24 cm i diameter, den ska vara kladdig!! Ta ut och låt kallna. Låt vila några timmar tills den har satt sig. Servera med grädde eller utan.
Jag serverade med bara hallon, eftersom den blivande bruden inte gillar grädde.

4 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Ser gott ut, vilken kul idé med granatäppelsirap i drinken.

Husmodern sa...

Yes! Även om jag inte dricker bubbel så ofta, och därför helst dricker den som den är. Men det var kul och snyggt!

Kristina Eriksson sa...

Va duktig du är och ja det ser väldigt gott ut!

Louise sa...

Åh, Vilken tårta! Den ska jag göra när jag kommer hem! Kändismuffinsen var väldigt goda att äta frysta för då var det som att äta en chokladbit, men ärligt talart så tror jag att din tårta är bättre!