söndag 28 juni 2009

Citron- och mandelmuffins


Nu är det sommar och jag ska åka ut på landet och baka mest hela tiden. Bland annat de här godbitarna. Det är egentligen duktiga Peter Normans recept från Pink-kokboken, men jag har ändrat lite. Jag gillar verkligen Peter, enkla men ändå spännande recept som jag ofta utgår från som skisser!

Citron-och mandelmuffins

185 g smält smör
6 äggvitor
225 g florsocker
75 g vetemjöl
125 g mandel, skållad och mald
finrivet skal av en citron och saften av halva

Vispa äggvitor, sikta i florsocker och vetemjöl. Häll i den malda mandeln och citronen. Häll i smöret och vänd ihop smeten. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, såklart beroende på muffinsformens storlek.

Eftersom det inte är bakpulver i reser de sig inte lika mycket som vanliga muffins, så det går bra att fylla lite mer än hälften av formarna.
De blir ganska kompakta men ändå saftiga, jättegoda!

måndag 22 juni 2009

Moooahahahahhhhaaaaa!!!

Det kom ett brev till Husmodern. Förvisso är jag marknadsförare, men tänker inte göra jobbet åt dem. Men hur i hela friden fick de min mailadress?

Hej!
Jag heter Jenny XXXX och jobbar på Kronfågel. Jag och mina kollegor har uppmärksammat att du har en populär blogg som handlar om mat, ett intresse som vi delar. Vi undrar om du har lust att anta en rolig utmaning?
Du har blivit utvald av oss att delta i vår exklusiva bloggtävling. Tävlingen går ut på att skriva en ny version av vår gamla hitlåt "Kyckling på fredag". Du skriver en ny text och spelar in den på www.kronfagel.se . Vinnaren får gå in i Pierre Boutros (upphovsmannen till låten Kyckling på fredag) studio och spela in sitt bidrag som sedan blir Kronfågels nästa reklamlåt.
Förutom dig så bjuder vi in 49 andra populära matbloggare. Även musikbloggare deltar.
Bloggkampen pågår just nu på kronfågel.se och det är besökarna som röstar fram sin favorit direkt på webben. Röstfiske uppmuntras och du kan engagera alla dina vänner genom att lägga upp ditt bidrag på din egen blogg eller Facebook.
Lycka till och skön sommar!
Jenny

onsdag 17 juni 2009

Midsommar

Jag är inte så förskräckligt förtjust i grädde och socker till bär, i alla fall inte till jordgubbar eller blåbär, det ska vara till hallon, då. Mascarpone däremot, det är grejjer det! Lite vaniljstång, lite florsocker och så är det klart. Rekommenderas!

Allt som behövs

Kött...


...och potatis.

fredag 12 juni 2009

Silltider

är det ju nu. Och en helt ovetenskaplig bloggtrend tycks i år vara brynt smör till matjesen. Jag vet egentligen inte så mycket om sill, för jag är sån där konsistens-kinkig människa. Ingen "rå" fisk kommer in i min mun, vare sig det är lax, sill eller sushi. Men jag vet att en fantastiskt god rätt är varm sill som faktiskt innehåller brynt smör. Det här är vad du behöver:

Matjessill + spad
1 klick smör
1-2 salladslökar
en skvätt grädde
dill eller gräslök
färskpotatis

Hacka salladslöken och mjuka upp den i smöret. Häll på matjessillen och låt puttra försiktigt en fem minuter eller tills den blir lite fast i konsistensen. Häll i en skvätt grädde och toppa med dill. Servera till färskpotatis. Jag gillar hela solmogna tomater till.
Helst en iskall öl och en varm sommardag.

tisdag 9 juni 2009

Åhhh

Sophies fina blogg hittar jag den här sidan som får mig att vilja syssla med bakning hela dagarna!

måndag 8 juni 2009

Vinterpotatis med peparrot

När jag växte upp hände det under en tid att vi satt framför tv:n och åt middag. Men bara på söndagar, för att det var Söndagsöppet på TV, aldrig annars. Ofta åt vi skinkgratäng, alltså en vanlig potatisgratäng med skinka i, och sallad på kinakål. Jag tyckte varken bra eller dåligt om skinkgratängen. Det var söndagsmys och de åt glass på tv, det var det enda jag tänkte på. Idag gillar jag gratänger desto mer.
Ett par gånger på senaste tiden har jag gjort skinkgratängen men med ett tillskott sedan 80-talet(eeeeh, 90-talet?): pepparrot. Och vilket fantastiskt trevligt resultat det blir av en liten detalj!
Gör en vanlig potatisgratäng utan vitlök men med valfri skinka, salta och vitpeppra mellan lagren, samt finriv ganska rikligt med pepparrot. Häll på grädde och avsluta med ett par klickar smör på toppen.
Så, köp det sista som finns kvar av vinterpotatisen i affären och gör en gratäng, det dröjer ett tag innan det blir gratängsäsong igen. Billigt och supergott.

fredag 5 juni 2009

Bloggträff -bildbevisen!

Jag förbannade mig själv för att jag inte lyckades ta med nya Sony-kameran som ska vara så bra, så ni får hålla tillgodo med mina dåliga mobilkort. Det är ju ändå motivet som räknas!

På bilden ser vi bland andra den obloggande Emil O. Samt buffébordet med snacks och rosé. De flesta hade förstått dryckeskoden och kom med rosé. Patrik kom med både rillettes och ett fänkålssotat stycke mör högrev. Båda fantastiska! Lisa hade goda dipsåser och Annika de där tapenadegifflarna! Bland annat var det det vi åt.

Här ser vi en Dill och en Patrik. Och en Annika som jag verkligen inte kunde få att stå still.

Men vad händer här? Pojkarna (och kvinnan) på rad? Inte ser det så roligt ut heller. Men det var det! Och jag fick träffa K för första gången. Vi har varit kompisar i snart två år nu, men det var första gången vi sågs på riktigt, så trevligt!

Här är Annika lite mer stilla.

Vi saknade några, Kinna, Andreas bland andra. Antagligen var det inte vissa jobbgrejjer som gjorde att Andreas inte kom, utan avsaknaden av tävling. Men för att klassas som en opretto bloggträff blev vi alla mätta och nöjda och hade väldigt trevligt! Jag fick ingen snygg bild på Lisa, men hon hade ju huvudrollen som värdinna, såklart. Tillsammans med Patriks kött.

onsdag 3 juni 2009

Mat i radio

Mathias Dahlgren ska sommarprata. Och Karsten Thurfjell producerar. Gifter sig säkert lika bra som jordgubbar och champagne.

tisdag 2 juni 2009

Bloggträff- elementan

Nu är det snart dags! Picnicen blev ett inne-event eftersom vädret inte har vett att förstå att det är sommar nu.

Elementan:

Plats: Matlabbet, Hornstulls strand 9, ovanför Strand(Street)
Tid: 17.30
Medtag: rosévin och eventuella snacks. Den som kan motivera får även ha annan färg på vinet. Eller annan dryck. Glas och vinöppnare finnes.
Burkbyte: ja, för den som vill! Glöm inte att slå in burken så att man inte ser innehållet.

Har du inte sagt till att du kommer i antingen Lisas blogg eller i min blogg, så gör det nu, här!
Så trevligt det ska bli!

Per och Monika

Jag har umgåtts med Per Morberg ett tag nu. Och det är en inte helt oangenäm syssla, det vill jag verkligen tillstå. Det är fina recept och bilder på mat, men det kryllar även av bilder på Per själv i olika situationer och hans kärleksförklaringar till hustrun. Jag kan inte låta bli att göra jämförelsen med Monika Ahlberg och hennes Min mat, den där där hon är krigsmålad i choklad i ansiktet av någon anledning. Vad mycket skit hon fick för att den var privat och personlig, som en kokbok inte ska vara. Och inte ett ljud har jag hört om Pers personlighet.
A man's world, någon?