måndag 8 juni 2009

Vinterpotatis med peparrot

När jag växte upp hände det under en tid att vi satt framför tv:n och åt middag. Men bara på söndagar, för att det var Söndagsöppet på TV, aldrig annars. Ofta åt vi skinkgratäng, alltså en vanlig potatisgratäng med skinka i, och sallad på kinakål. Jag tyckte varken bra eller dåligt om skinkgratängen. Det var söndagsmys och de åt glass på tv, det var det enda jag tänkte på. Idag gillar jag gratänger desto mer.
Ett par gånger på senaste tiden har jag gjort skinkgratängen men med ett tillskott sedan 80-talet(eeeeh, 90-talet?): pepparrot. Och vilket fantastiskt trevligt resultat det blir av en liten detalj!
Gör en vanlig potatisgratäng utan vitlök men med valfri skinka, salta och vitpeppra mellan lagren, samt finriv ganska rikligt med pepparrot. Häll på grädde och avsluta med ett par klickar smör på toppen.
Så, köp det sista som finns kvar av vinterpotatisen i affären och gör en gratäng, det dröjer ett tag innan det blir gratängsäsong igen. Billigt och supergott.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag bor i USA och undrar vad en vinter potatis heter pa engelska?