onsdag 28 januari 2009

Fondue

Min absoluta favoriträtt, alla kategorier, är fondue. Köttfondue. Och jag kan för mitt liv inte förstå varför jag inte orerat om saken tidigare. Kanske för att det inte finns så mycket att säga? En rätt simpel rätt, egentligen, men med en fin oxfilé blir det det absolut bästa som finns.

Vi brukar hålla oss till oxfilé, som sagt, och till köttet serveras hemmagjord pommes och två såser, en rhode island och en vitlökssås, det är också mycket viktigt att doppa köttet i salt och nymald svartpeppar efteråt. Ett grönt alibi i form av salladstallrik ser ni ovan till vänster.
Det är att föredra att investera i en elektrisk fonduegryta, så slipper man problemet med eld-överslag och kan reglera värmen bättre. Dessutom doppar vi alltid köttet i kokosfett, vilket också är säkrare. Vad kan då gå fel, förutom eldsvåda och dåligt kött? Inte mycket, skulle jag säga. Möjligtvis ångesten av att vissa familjemedlemmar tar fram Heinz ketchup och smörgåsgurkeburken... bah!
Här samlas vi kring grytorna.

5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

"Oljefondue" i all ära, men tro det eller ej, det blir faktiskt jättegott även med en stark buljong i grytan! (Jag vägrade smaka första gången, kokt kött bläää, men nu har jag blivit omvänd!)

http://frkdill.blogspot.com/2008/01/fonduekvll.html

Dipp i salt och svartpeppar och goda såser till är däremot obligatoriskt!

Många hälsningar från fröken Dill

Kristina Eriksson sa...

Tänk att jag aldrig ätit köttfondue men det låter gott när du beskriver det. Jag gjorde ostfondue som litet "fördjupningsarbete" på min hushållslärarutbildning i Uppsala på 80-talet och det var mycket gott!! Har du prövat? Det ska vara vitt vin i kommer jag ihåg.

Husmodern sa...

Mjaaa, men det blir ju inte så oljigt med kokosfett... och inte så kokt heller. Det blir ett mellanting mellan kokt och friterat! Tänk att det blir så fantastiskt gott, det går över mitt förstånd!
Kristina, jag är ostfobiker, faktiskt, men har prövat för längesen...

Anonym sa...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.

Kvinna i inköpstankar sa...

Vad har ni för fonduegryta?

Visste inte att det var så vanligt med elektriska, eller?

"Kvinna i inköpstankar"