tisdag 18 september 2007

Kåltider!



Jag och min plånbok har frossat i kokböcker på senaste tiden. Ett av de mer lyckade köpen (tillsammans med Meny och Karin Fransson) var Leif Mannerströms Husmanskost. Jag har inga som helst nostalgiska minnen av kåldolmar och har mig veterligen inte ens smakat rätten (nä, jag skämtar inte, husmanskost var ute när jag växte upp), men som den kålfantast jag är blev jag sugen av Leifs recept. Och gott blev det! Jag har modifierat det litegrann, receptet är för 4 pers och jag använde savoykål istället för vitkål. Nästa gång ska jag testa att göra dem på spetskål.


Kåldolmar


400 g blandfärs
1 savoykålshuvud
1 stor gul lök
1 kokt kall potatis
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 ägg
2 msk soya
2 msk sirap
2 msk kalvfond
salt, peppar
smör

Förväll kålbladen i ca 10 min i lättsaltat vatten. Ta upp bladen med hålslev och strimla de minsta bladen. Fräs löken och salta, peppra(vit!) och sockra. Lägg i kålstrimlorna och fräs lite till. Mosa potatisen i en bunke, häll i mjölk och ströbröd och låt svälla några minuter. Blanda i färsen, ägget, soja, lökblandningen och kalvfond. Salta och peppra. Klicka ut smeten i kålbladen och vik ihop.



Lägg på en liten klick smör på varje dolme och ringla över sirap. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 30 min. Sänk sen värmen till 150 och fortsätt grädda ca 30 minuter. Servera med ett mos, skysåsen och pressgurka.

6 kommentarer:

Hemliga kockan sa...

Vad roligt att du är tillbaka!

Husmodern sa...

Tack! Jag ska fira med att lyssna på Wrecking Ball!! : )

Kristina Eriksson sa...

Ja välkommen tillbaka! Å visst är det gott med vitkål, färs och sirapssmaken? Mmmm

Kristina Eriksson sa...

Menar du Emmy Lou Harris-låten?

Husmodern sa...

Just den! Dock tror jag att jag firar med något mer upptempo, som Doug Sahm, istället!

Kristina Eriksson sa...

Jag åt rimmad oxbringa o rotmos från den kokboken på bokmässan. Det var såååå gott!!

Jag börjar nästan böla när jag lyssnar på den skivan. Hon sjunger ju så bra.