torsdag 12 mars 2009

Cowboykrubb!

Ni som har varit med här ett tag vet att jag har en faiblesse för både cowboys och amerikansk mat... Nu är det snart dags för den årliga resan till södern, yeeha! och inför det har jag haft nedräkning och lagat chili och mexikanskt. Jag testade bland annat Leila Lindholms ribs som blev smått fantastiska! Här är receptet som ska vara för 6 pers. Hon skriver att det ska vara tunna spjäll, men jag tycker det är för lite kött på dem, så jag tog tjocka och det gick utmärkt.

Koka 5 kg revbensspjäll långsamt i saltat vatten med 3 gula lökar i klyftor, en halv vitlök och 15 svartpepparkorn. Låt koka i 1,5 timme.

Glaze
2 dl ljust muscovadosocker (jag tog råsocker, funkade fint)
2 dl japansk soya
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 bitar färsk ingefära (det blev ganska mycket ingefärssmak, dra ner på det, om du vill)
4 klyftor vitlök
Riv ingefäran och vitlöken och blanda allt.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg spjällen på bakplåtspapper(det blir rätt kladdigt på plåten annars). Pensla glazen runt om. Griljera spjällen ca 30 min, och pensla flera gånger. När de fått lite färg är de klara.Såhär såg de små liven ut direkt från ugnen.

Till ribsen gjorde jag egen coleslaw. Proportionerna till den är ungefär: 1-2 morätter till ett mindre vitkålshuvud. Blanda salt, vitpeppar, en gnutta socker med lika delar majonnäs och creme fraiche samt cirkus en tesked fransk senap samt nästan en matsked svensk senap. Det viktigaste är att den bara nätt och jämt håller ihop. Inga små vitkålsbitar som ligger och simmar i en dressing, tack! Och att den fårstå och gojsa till sig i alla fall två timmar.

Jag är praktiskt taget uppväxt på egentillverkad pommes frites från fritös, så det var faktiskt första gången jag testade på att göra home fries. Det gick alldeles utmärkt att få till fina handskurna bitar, och såklart ska det vara med skalet på! Sen ner i le Creuseten med en bottenskyla, eller nåja, lite mer... rapsolja (matolja ska tydligen också funka) som har kommit upp i lite temperatur. Jag märkte att de minsta potatisbitarna blev lätt brända, så jag rekommenderar er att tabort de minsta bitarna och satsa på jämn storlek! För mig tog det ca 20 minuter.Jo, det bubblar lite i kanterna!Såhär guldgult och fint blev det!

På återseende med reserapport om ett par veckor!

3 kommentarer:

Patrik sa...

Trippelmums! Ha det så kul!

Kristina Eriksson sa...

Ja det ser ju vansinnigt gott ut! Ha det bra på resan!

Anonym sa...

länkar till dig som en av mina favorit matbloggar :D kram