torsdag 16 april 2009

12-minuterskladdkaka

Det här är förmodligen det bästa recept på kladdkaka ni någonsin kommer över. Och med "bästa" menar jag billigast, enklast och godast.

12-minuterskaka

100 gram smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg

Smält smöret i kastrull, ta bort från värmen och blanda
alla ingredienserna direkt i kastrullen.
Grädda i 175 grader 12 - 14 min. Den ska alltså inte stanna helt, det räcker om kanterna gör det.
Den måste stå minst 3 timmar i kylen, men allra helst över natten.

Vill du göra en fin dessert som dessutom går att göra helt dagen innan så föreslår jag att du serverar kladdkakan med amarettomarinerad frukt och vispad grädde. Ljuvligt!


Här är ett recept från Leila på marinerad frukt. Jag brukar ta lite vad jag haver i fruktväg.

Marinerad frukt

2 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång
0.5 dl amaretto (eller annan valfri likör)
2 apelsiner
6 färska fikon
250 g frysta hallon

1. Koka upp socker, vatten med vaniljstång. Skär av ändarna på apelsinen
och skala dem med kniv, filéa dem. Klyfta fikonen och marinera i sockerlagen
tillsammans med hallon och apelsin. Smaksätt fruktsalladen med likör.
Låt stå över natten.

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Den snabba kladdkakan låter perfekt för mig. Jag har liksom inte tålamod att baka. När min syster gick i mellanstadiet hade hon och en kompis rekord på rulltårta. Under frukostrasten hann de hem till kompisen, baka rulltårta och äta upp den! Helt otroligt.
Tycker fröekn Dill

Husmodern sa...

Har du provat än? Den är bättre än en rulltårta, lovar!

Emma sa...

Perfekt! Denna blir det och så skall den dekoreras grandiost och övermäktigt med marsipanrosor till ett glatt valborgskalas!