tisdag 30 mars 2010

Påskmat


Liksom Annika planerar jag påsken minutiöst och har gjort det sen ett par veckor tillbaka. Är det typiskt påsk med lamm och smörkrämstårta (Oscar IIs tårta) eller varför är vi så många som äter det denna långhelg? Planen för 5 personer på landet lyder:
Torsdag: Inkokt lax med skarpsås
Fredag: Lammstek med potatisgratäng, chokladfondant med årets invigning av glassmaskinen.
Lördag, på påskbordet står: Gravad lax, laxrillettes, sill, sillgratäng, löjrom, räkor, hemgjort knäckebröd, Patriks rillettes med fänkål, ugnsbakad skinka, fläskfilé med rödlökssalsa, löktarte på dinkel, canneloni, äggcocotter och nåt mer som jag har glömt bort. Smörkrämstårta.
Söndag: Örtspäckad kyckling med risotto.
Matprojektet i helgen blir att göra tre sorters macarons, hallon med vitchokladkräm, pistage och choklad samt citron med nåt lemoncurd-aktigt. Återkommer med resultatet.
Någonstans ska vi också klämma in våfflor, tänkte jag. Och vaniljbullar.
Glad påsk!

5 kommentarer:

Annika sa...

Underbart! Jag kände mig nästan lite överambitiös när jag slängt ut mitt inlägg, därför var det extra skönt att läsa detta! LÅter som en grym påskmeny. Laxrilettes...farligt inbspirerande. Jag har också funderat på rilettes till påsk, men det blir alltså paté på karré i stället.
Macarons har jag inte givit mig på ännu. Ser fram emot alla dessa recept...!

Anna sa...

Åh, nu får jag lite ångest, har knappt börjat tänka på att det är påsk.

Fröken Dill sa...

Det låter toppen! SJälv är jag också på väg till Roslagen, men eftersom färdmedlet är knökfull SL-buss blir skaffningen lite spartansk tills J kommer upp med bilen imorgon. DÅ blir det påskbord hos syrran.
Glad påsk önskar Dillen

Kinna sa...

Nej, jag tror inte det är typisk med lamm då det inte är lammning på våren utan senare på året. De lamm som föds nu är födda den här tiden på året då konsumenterna vill ha det.
Jag har letat efter vad som kan vara huvudrätt i det traditionella påskfirandet men inte hittat något bra förslag så vi äter också lamm med lite sillbord före. På långfredagen hade vi dock en tradition att äta gädda med äggsås så i år blev det torsk med äggsås till ära av farmors traditioner.

Anonym sa...

Att äta kött på långfredagen är definitivt ett brott mot alla traditioner. Om det är någon gång man ska äta fisk, så är det på den ultimata fastedagen.