onsdag 30 september 2009

Dumplings


Före ankan till söndagsmiddagen gjorde jag alltså dumplings också det för första gången. Varför frågar jag mig nu, degen var ju riktigt enkel att jobba med och ingenting som går att jämföra med smulig och tråkig filo. Det är ju lite pyssligt, men inte alls svårt!

Wontondeg eller gyozaplattor är det som behövs och de hittar du i asiatiska affärer. Jag använde runda för att få en pirogliknande form.

Fyllning:
200 g fläskfärs
1 bit ingefära
2 vitlöksklyftor
1 liten bit kinakål
1 citrongräs
1/2 chili
Det går att göra på två sätt. Antingen fräser du alla ingredienserna till fyllningen, utan att de tar färg! Eller så fräser du bara kålen och kryddorna och låter fläskfärsen vara rå. Om du använder rå fläskfärs får du räkna med 7 minuter i bambuångaren, annars räcker det med 1- 1,5 min.

Lägg på lite av fyllningen på plattan och försegla genom att pensla på lite äggvita och gaffla ordentligt, så att de inte öppnar sig.
Nästa gång ska jag testa räkfyllning!

Ånga, servera genast med en sås som jag helst serverar i portionsformar för att man ska kunna "dubbeldippa" (Ni kommer ihåg det där klassiska Seinfeld-avsnittet när George dubbeldippar på fest..?).

Såsen:
1 lime
några nypor råsocker
ett par stänk fisksås
ett par stänk sesamolja
en tesked chilisås
ett par teskedar soya
sesamfrön och ev färsk koriander.

Ångade och nästan lite genomskinliga.


4 kommentarer:

Anna sa...

Och nästa gång får vi smaka? Eller vi och vi, det räcker med att jag får smaka.

Husmodern sa...

Jarå! Klart du får!

Fröken Dill sa...

Jag vill också ha! Dumplings är toppen.
Tycker fröken Dill

ELIN sa...

Hej!
Såg att du skrev om ENSKEDE KROG 2007 nångång.. Hihi. Jag tycker du ska besöka krogen nu! För min sambos bror driver numera stället. Världsklass! ;) http://www.enskedekrog.se/