söndag 8 februari 2009

Fredagsgott med rostade rödbetor

På sommaren äter jag färska rödbetor minst en gång i veckan. Det finns inget bättre än små söta betor med rört smör och salt. Såhär på vintern går de inte att äta tillagade på något annat sätt än i ugn, tycker jag, men de tar sin lila tid, beräkna 1,5 timmar. Här är en enkel rätt som inte heller tar någon tid att göra om man räknar bort rödbetorna som nästan sköter sig själva i ugnen (jag brukar ösa lite då och då). Har du tid över, gör en egen balsamicosirap och egen pepparrotsgrädde!
Istället för kycklingen kan du ta fläskfilé om du vill. Lite GI är det också. Jag säger som Tina: - Jättegott!

Blandad sallad
Rödlök
Ugnsrostade rödbetor
Kycklingfilé
Balsamicosirap
Pepparrotsgrädde
Fin olivolja
salt o peppar

Lägg en hög blandad sallad på tallriken, strö över rödlök och en god olja och svartpeppar. Lägg på de ugnsbakade rödbetorna och strö över ett gott salt. Gör en egen balsamicoreduktion eller köp balsamicosirap på flaska och strö på den stekta kycklingen/fläskfilén. Servera med pepparrotsgrädde, hemgjord eller köpt.

Förrätt, huvudrätt, bjudmat eller snabblagat. Allt i ett!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den där rätten såg helt fantastisk ut. Jag måste testa, trots att jag egentligen inte är sådär jätteförtjust i rödbetor.

Måndagshälsnigar från fröken Dill

Husmodern sa...

ja, den blev riktigt lyckad...