tisdag 26 februari 2008

Hög tid för high tea


Det är några veckor kvar på vintersäsongen och Jens Linder skrev om afternoon tea i helgen och Matälskaren har tagit upp tråden och tipsar om recept. Mitt bidrag blir Anna Bergenströms scones (tääänk om den kvinnan kunde ha en blogg!).



Anna Bergenström är lite av en idol för mig. Även om jag tycker att hon i senaste "Under Valnötsträdet" har lånat ganska mycket av sig själv, så älskar jag hennes skissartade recept. Och några riktiga guldkorn finns där också! Jag har länge funderat över var jag kan hitta ett lite vettigare recept, så kan det bli fler sconestillfällen! Anna har gjort en grym insats med det här receptet!

6 ½ - 7 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl tjock grekisk yoghurt (eller mellangrädde)
1 dl vatten
Värm ugnen till 250. Blanda de torra ingredienserna, klicka i yoghurt samt vatten och arbeta snabbt ihop en deg. Forma degen på mjölat bakbord till 4-5 kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skåra med slö kniv.Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Servera nygräddade, såklart!



Jag delar med mig av två bilder, den översta från Afternoon Tea på Dalagatan och den under från Afternoon tea på Cadierbaren, Grand Hotel. Scones, snittar och bakverk.


fredag 22 februari 2008

Flashbacks, anyone?



På den tiden godiset kostade 50 öre styck och man köpte det i kiosk. Det glada 80-talet, mina damer och herrar! Nästan lika bra som 50-talet.

För er som undrar var man kan få tag på en sådan raritet idag så kan man antingen muta undertecknad något alldeles förskräckligt eller kika in i fina gamla godisaffärer eller nostalgibodar. Senast såg jag en lycklig unge utanför en konfektaffär på Fredrikshovsgatan, här i Stockholm..

tisdag 19 februari 2008

Kort samtal

Mamma: - Vet du vad jag läste igår!?
Jag: -Nej.
Mamma: - Jo, jag läste om Mat-Niklas..
Jag (tänker: aaah, just det, han är singel.., DN, var det väl?)
Mamma: -Han är singel!
Jag: -Mmmm.
Mamma: -Det vore väl något för dig!
Jag: -Visst mamma. I fix. Imorgon.

tisdag 12 februari 2008

Min bourguignon


Det är fortfarande ett par veckor kvar på vintern och grytornas tid! När Andreas skrev ner sitt Boeuf Bourguignon-recept fick han en massa kommentarer om vad som är rätt eller fel. Såhär gör jag min. (Den blir skitgod)


900 gram fransyska eller högrev
1 hel flaska vin (möjligtvis minus ett litet, litet glas att förtära under tillagningen)
1 halv lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk koncentrerad köttfond + 1 dl vatten
1 liten knippa timjan
2 lagerblad
2 morötter (skalade och delade i tre delar)
charlottenlökar efter smak, ca 10 st
1 pkt ekologisk bacon (eller gärna sidfläsk, men detär helt ok med bacon, om det är en bra sort!)
champinioner efter smak (jag gillar pyttesmå burkchampinjoner, tro det eller ej..)
1 klick smör, lite olivolja och 2 msk mjöl


Värm smöret och oljan till hett, hett. Bryn köttet som skurits i 2 x 2 cm kuber tillsammans med den halva, hackade löken och vitlöken. Salta och peppra (vitpeppar!) Pudra på mjölet och gojsa runt.

Häll i nästan allt vinet, fonden och kryddorna: timjan, lagerblad och morötterna.
Låt koka i ca 2 timmar. Fyll på med lite vin till och rör om då och då. (Vatten har inte att göra i en bourguignon, tycker jag)

Stek bacon/sidfläsk i kuber i en stekpanna tillsammans med hela, skalade charlottenlökar. Stek några minuter tillsammans med champinjonerna. Häll i grytan och fortsätt koka ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar.

Servera med ett gott mos, eller tagliatelle.

En vanlig måndagskväll...


...förgylldes med ett spontanbesök på Kungsholmen. Ja, vi ringde en halvtimme innan för att försäkra oss om att få bord. Det fick vi!

Jag åt en Mixgrill med mojo rojo som var utmärkt. Fina frites med skalet på, men ganska ospännande grönsaker på spett. Min vän åt en kanelstinn Kubansk burrito med väldigt syrliga tillbehör, jag förstod inte riktigt vitsen med att dränka alla tillbehören i citron, om jag ska vara ärlig. Till och med bönröran var sur.
Till efterrätt drog jag också vinstlotten med en Vaniljglass med äppeltarte, då min vän tog en Körsbärsorbet med tiramisu. Tiramisun var helt utan amaretto, vilket jag anser är ett brott mot allmän anständighet i krogvärlden. Hade vi suttit på en turistrestaurang i Gamla stan hade det kanske varit förväntat och förlåtet, men inte på Kungsholmen. Tur att min vaniljgalss var helt ljuvlig!



fredag 8 februari 2008

Semlorna på Dello Sport, igen.

Jag kommer på mig själv varje februari med att jobba hemma något fler dagar än årets andra månader, för jag är granne med bästa semmel-stället i stan och det gäller att maxa semmel-tillfällena! Ni kanske tycker att jag är tjatig, men jag tycker inte att det är mer än rättvist att ge reklam åt en så bra och prisvärd produkt.

tisdag 5 februari 2008

Rosépepparlax med quinoa och granatäppelsallad


Experimenterade lite med granatäpple, det ska ju vara så himla nyttigt. Fräscht och gott blev det!

Lax
Rosepeppar
Quinoa

Sallad:
haricots verts efter behag
1 pkt babyspenat
kärnor från 1 granatäpple
2 msk soltorkade tomater
1/2 rödlök
1 avocado
olivolja
salt
svartpeppar

Kräm:
yoghurt (tjock!)
vitlök
pressad citron
svartpeppar
salt

Koka quinoan. Lägg i haricots vertsen sista minuterna om de är frysta.

Pressa vitlöken i yoghurten. Blanda ihop resten av ingredienserna till krämen. Ställ kallt.

Krossa rosépepparen i en mortel och vänd laxen i pepparn.
Blanda ihop salladen, klyfta rödlöken och avocadon.
Stek laxen.
Servera varm lax och quinoa till den kalla eller varma salladen tillsammans med citron- och vitlökskrämen.

fredag 1 februari 2008

Back on track?

Lååångt uppehåll, jag vet! (tack för söta mail och uppmuntrande tillrop!). Jag har rest en massa och funderat på 1. Hur jag ska få mer Jane Austen i mitt liv. 2. Hur jag ska få in fler mr Darcys i mina vänners liv. 3. Räknat kokböcker och rensat mattidningar (65 resp nere i 128).
Fler recept snart, men tills dess en länk till ett mycket trevligt recept med pilgrimsmusslor som jag gjorde på nyår. Beurre blancsåsen är i tjockaste laget och mår inte dåligt av lite matlagningsgrädde som komplement till vispgrädden.