fredag 27 april 2007

Frisör + kokbok = sant

Igår var jag hos Bobo, min frisör. Och döm av min förvåning när PA & co:s kokbok låg bland de sliskiga skvallertidningarna! Dessutom den fina röda Meze kokboken som jag i skrivandets stund har glömt bort vem som har skrivit. Skönt att slippa fundera över när Vickan ska gifta sig och istället få lite inspiration till middagsmaten. Där har ni en uppmaning, kära vänner! Frisörer och kokböcker, förena er!



Moi, whilst reading kokbok hos frisören.

Godaste salladen


Den här salladen är också en favorit! Somrig, matig och god, trots att frukt i mat inte är någon favorit.. Dressingen är den viktigaste komponenten, de andra proportionerna kan man blanda efter behag!


Dressing:
salt & peppar
2 delar(msk) balsamvinäger
2 delar olivolja
1 del mörk sirap
1 del kinesisk soya


1/2 - 1 rödlök
1 mango
3/3 tråg ruccola
1-2 avocados
räkor (eller kyckling)


Hacka och blanda! Njut!

onsdag 25 april 2007

Gurksoppa

Igår bestämde jag mig för att laga en av mina favorit-vårrätter, Idöborgs gurksoppa. Jag är mycket svag för sherry i matlagning och så älskar jag kombinationen med den här toppingen.

Fräs 1 hackad lök, en halv strimlad purjolök, en stor gurka, urskrapad och skuren i slantar, salt och vitpeppar. Häll på en halv deciliter sherry (eller i nödfall vitt vin) och 3 dl grönsaksbuljong. Koka grönsakerna så att de blir mjuka och mixa soppan. Häll i 1 dl valfri grädde. Krydda den med ca 1 tsk dragon eller lite mer, beroende på smak (Ja, torkad dragon funkar faktiskt utmärkt här), salt och vitpeppar igen.
Låt koka lite till.
Servera soppan med en kall röra av hackade rädisor (har du en hackmaskin blir det bäst) och hackad färsk basilika och en redig klyfta vitlök i ca 1 dl crème fraiche.

Igår var en bra dag, så jag festade loss på ostkaka med sylt och grädde till efterrätt. Vårigt, somrigt och gott, det med!

tisdag 24 april 2007

Prickigt


Jag behöver verkligen inte mer porslin i hyllorna, men eftersom min Gefle-samling är begränsad så intalade jag mig själv att det var ok att komplettera med de här sötaste ugnsfasta formarna! Köpta på Lagerhaus, faktiskt.

måndag 23 april 2007

Brunchguiden...

... är uppdaterad med Clarion Hotel.

torsdag 19 april 2007

Drömmar i pastell


Kinna skrev om bakformar och guuuud vad jag är avis, förpackningsfantast som jag är!! Dessa hittade jag i USA och är silliconformar, de till höger är hjärtformade, även om det inte syns så tydligt. Och pastell-strössel till! Frågan är bara när jag ska göra muffins med topping... Inte helt optimalt när man bor själv!

tisdag 17 april 2007

Rosa korvsallad


En vårfavorit!

isbergssallad
inlagda rödbetor efter smak (minst 6 små!)
gurka
gul paprika
1 hårdkokt ägg
1 wienerkorv (jag gillar Lithells Prima)

Dressing:
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
salt & peppar
1-2 msk majonäs
ca 1/2 dl rödbetsspad

Slanta korven och stek. Hacka det gröna och röda och blanda med dressingen.
Dressingen blandar du genom att göra vinägretten först och sen vispa ihop med majonäsen till en krämig massa. Häll sist i rödbetsspadet så att det blir en härligt krämig rosa dressing.
Toppa med ägget!

En ravioli blir till

I söndags beslutade jag mig för att ta fram pastamaskinen som stått och blivit dammig alldeles för länge. Jag gjorde Anna Bergenströms recept, även om Jamie Olivers (med betydligt fler äggulor) blir både smidigare och lyxigare. Eftersom jag bara gjorde till mig och en lunchlåda halverade jag satsen till 3 dl durumvetemjöl, 2 ägg, en skvätt rapsolja och salt.

Fyllningen bestod av ricotta och hackade oliver, både svarta och gröna, salt och vitpeppar. De gröna var ansjovisfyllda, jag ville få ännu mer sälta, men ingen fisksmak, så jag plockade ur ansjovisen, och det blev perfekt resultat. Det är ju relativt enkelt att göra pasta, men tar lite tid och är lite pilligt. Anna Bergenström hade föreslagit 15 minuter till kokningen, vilket var på tok för länge, det gäller att passa de små kuddarna! Jag antar att det beror på att jag kavlade ut mina till tunnast möjliga. Tillbehöret blev en tomatsås med ytterligare en massa oliver! Smaskigt blev det!










Lammlägg på Judit & Bertil i fredags

Spicy och gott var det! Och enorma mångder rosé intogs till detta, säsongspremiär!

måndag 16 april 2007

Meny närsomhelst

Äntligen! Jag glömmer alltid Meny, men älskar att höra hur det fräser och sprätter i radion och Karin Fransson tala om sina, ibland, obskyra örter. Med den här radion på ditt skrivbord kan du lyssna på senaste programmet, när du vill!

fredag 13 april 2007

Åh, äntligen Judit & Bertil ikväll! Som jag har längtat! Skönt att vara hemma igen!

torsdag 12 april 2007

Inget är långsamt numera

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om tidningen Allt om mat längre. Är så less på att den enda utvecklingen på senare tid går mot snabbare maträtter och sånt barn själva kan laga till mellanmål. Om jag köper en tidning vill jag få inspiration, inte förslag på hur jag snabbast möjligast klarar av en måltid (och om jag nu ville det, för jag förstår ju trots allt att det existerar stressade småbarnsföräldrar, så skulle jag väl köpa Lagalätt eller Lagasnabbt, eller vad de nu heter). AoM har ju ändå ett gediget matintresse som lyser igenom, sluta upp med lightifieringen, det kan andra tidningar göra!!
Idag skulle jag söka på Tasteline efter lite förslag på långkok och upptäckte att det inte finns någon sådan kategori. "Snabblagat" finns, likaså "smalt" och t.o.m "GI".
Vad hände egentligen med Slow Food trenden??? En Slow Food-tidning, tack!

Bästa vardagspastan


Igår gjorde jag min favoritpasta, och mätte för en gång skull mängden salladskrydda, vilket jag inte gör annars. Det här receptet har inga exakta angivelser, så smaka er fram med kryddorna! Jag gillar mycket sås på min pasta, så det här är en mycket stor portion för en person.

En halv kastrull fryst, hackad spenat
1 dl grädde, valfri sort.
1,5-2 tsk italiensk salladskrydda
muskot
vitpeppar
salt
rökt skinka
pasta (tagliatelle, spagetti eller snäckor är mina favoriter till denna sås)

Värm den frysta spenaten. (Glöm inte att passa den, överkokad spenat är inte gott!)
Häll i grädden och kryddor. Smaka av med en halv deciliter riven ost, om du gillar sånt...
Servera med pasta och klippt, rökt skinka. Och tomater är vansinnigt gott till!

tisdag 10 april 2007

Utmaningen

Jag blev alltså utmanad av Louise för ett tag sen att berätta 3 konstiga saker om mig själv. Jaaaa, jag skyller helt enkelt på att jag har varit utomlands osedvanligt länge, men nu kommer mina tre egenheter. Kostigt, va!?

1. Ostfobi
Ja, det är sant. Det hände någon gång i barndomen, och fungerar så att jag äter typ Boursin och Philadelphia (Mascarpone, givetvis) samt ost på pizzor och gratänger och så, men ingen hushållsost kommer in i mitt kylskåp! Hade en pojkvän en gång som delade min fobi, jag skulle hållit fast vid honom för det här är riktigt konstigt, jag vet!

2. 50-tals vurmeri
Det var bättre förr. Musiken, killarnas frisyrer, kläderna... Ja det mesta utom jämställdheten. Jag ska inte säga att jag är fanatisk, men men tycker mycket om 40- och 50-talen och umgås gärna i så kallade rockabillykretsar.

3 Förpackningar
Det handlar om yta! Jag älskar snygga förpackningar, påsar, emballage, pappersprodukter. Och är stolt innehavare av en burksambling. Lägger gärna ner lite extra tid och pengar på sådant som ser bra ut. Denna fetisch kombineras gärna med egenhet nr 2, 50-talsnostalgin.

Några fler USA-bilder

Det blev några fina, gamla och nya diners! Jag kan rekommendera milkshakesen på Johnny Rocketts!





I mitt sökande efter den perfekta hummer-rätten ( skrev ju om min hummer-wrap för inte så längesen..) hittade jag den här hummerpastan Alfredo på en fyrstjärning italienare högt uppe på ett hotell i Las Vegas. Mycket mäktig.


Befann mig plötsligt en kväll i Paris, i LA...


Farmers Market var lite av en besvikelse. Jag som gick så långt...



tisdag 3 april 2007

Mer mat fran USA

Jatterakor pa en restaurang pa Santa Monicas strand. Smorsas med orter. Cajun style!


De har sa goda chips har! Varfor har inte vi det? Farligt...